8.11.2021

Aurum

Arkkitehti
Aihio Arkkitehdit, Piia Viitanen and Antti Hakala
Sijainti
Turku
Kuvat
Lunawood / Wellu Hämäläinen
Vuosi
2021

Turun Yliopiston kampukseen kuuluva Aurum sijoittuu keskiaikaiselle kulttuuriympäristön- sekä kansallisen kaupunkipuiston alueelle. Turun pitkä historia, rakennetun ympäristön kerroksellisuus sekä koulurakentamisen perinteet ovat nähtävissä vuosisatojen ajalta. Aurum on upea esimerkki näyttävästä, minimalistisesta arkkitehtuurista, jossa moderni tyyli ja nykyaikaiset materiaalivalinnat kohtaavat kunnioittavasti alueen perinteiset rakennusmateriaalit. Lunawood-lämpöpuurimoilla verhoiltu kaareutuva sisäänkäynti, joka jatkuu sisäänkäynnin läpi korkeaan atriumtilaan, on koko korttelin katseenkiinnittävä helmi.  

Lunawoodin rimoilla verhoiltu, kaareva sisäänkäynti on vaikuttava katseenkiinnittäjä

Aurumin sisäänkäynnin katseenkiinnittäjä on virtaviivainen, mahtipontinen ja symmetrinen Lunawood-lämpöpuurimoitus, joka kaareutuu ja kallistuu sekä sisälle että ylöspäin. Horisontaalinen puurimoitus jatkuu saumattomasti ulkotilojen sisäänkäynnistä sisällä avautuvaan seitsemän kerrosta korkeaan atriumtilaan. Koherentti rimatyyli nivoo saumattomasti kokonaisuuden yhteen ja mahdollistaa arkkitehtuurin yhtenäisyyden sekä tyylin jatkuvuuden ulkoa sisälle koko rakennuksen halki.

Puu tasaa äänimaisemaa ja luo miellyttävän tunnelman

Aurumin pääkäyttäjinä ovat Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta sekä Turun yliopiston kemian laitos. Kyseessä on näiden tahojen ensimmäinen yhteinen uudisrakennushanke. Ulkoa sisälle jatkuvalla puurimoituksella halutaan korostaa Aurumin pääkäyttäjien välistä synergiaa ja yhteistyötä sekä luoda miellyttävät puitteet atriumtilaan. Atrium on luotu käyttäjien yhteiseksi olohuoneeksi, jossa viihdytään, vaihdetaan ajatuksia ja luodaan uusia innovaatioita.  Atriumiin sijoittuu vapaamuotoisia yhteiskäyttöisiä oleskelu-, ryhmätyö- ja neuvottelutiloja. Tilan akustiikkaan on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta tilassa voidaan pitää vapaamuotoisia luentotilaisuuksia ja oleskella miellyttävässä äänimaisemassa. Vaakasuuntainen puurimoitus tasaa perinteisten akustiikkaratkaisujen lisäksi merkittävästi tilan äänimaisemaa ja jälkikaiunta-aikaa.

Lämpöpuurimat mahdollistavat mittapysyvyydellään pitkien, samansuuntaisten linjojen jatkumisen sekä kaarevat linjat

Tärkeänä tekijänä oli myös tuoda esiin arkkitehtuurin kautta inhimillisyys ja ihmiset yliopistotoimintojen takana. Laboratoriotyöskentely mielletään helposti tekniseksi. Aurumissa korostuu inhimillisyys ja lämminhenkisyys sekä yhteistyö, joka huippututkimuksen taakse kätkeytyy. Puu materiaalina luo tilaan lämminhenkisyyttä ja pehmeyttä vastapainoksi laboratorioiden tekniselle puolelle. Puu tutkitusti myös vaikuttaa rentouttavasti ja keskittymiskykyä lisäävästi. Koska puu on hyvin visuaalisesti elävä materiaali, muut päämateriaalit haluttiin pitää taustalla hyvin neutraaleina.

Materiaalivalintojen taustalla ympäristövastuullisuus

Aihio Arkkitehdit halusivat käyttää Aurumissa aitoja materiaaleja, jotta materiaalien ominaispiirteet tulevat hienosti esille ja luovat oman tunnelmansa tilaan. Kolmen ominaisuuksiltaan erilaisen materiaalin; silkinhohtoisen ja osin rosoisen paikallavalubetonin; läpinäkyvän lasin sekä lämpöisen ja luonnollisen Lunawood lämpöpuun vuoropuhelu luo voimakkaan materiaalitunteen tilaan.

Tärkeänä tekijänä kohteen puumateriaalin valinnassa on ollut myös ympäristövastuullisuus sekä ekologisten arvojen huomioiminen. Puu tuotiin pääosaksi rakennuksen ilmettä uudella modernilla tavalla. Puun käyttömahdollisuudet ovat monimuotoiset. Nykyaikainen teknologia ja suunnittelu mahdollistavat sen monimuotoisen käytön. Se on ekologinen vaihtoehto, – askel kohti uutta vastuullista tulevaisuutta. Koska sertifioitu skandinaavinen puu on ekologinen materiaali, tukee se yliopistojen arvoja sekä asemaa yhteiskunnan vastuullisena suunnannäyttäjänä.

Aurumin suunnittelussa ja toteutuksessa tavoiteltiin Excellent-tason BREEAM-ympäristöluokitusta. BREEAM-järjestelmä auttaa suunnittelemaan ja rakentamaan rakennuksen, jonka ympäristöjalanjälki on mahdollisimman pieni. Tämä otettiin huomioon niin materiaalivalinnoissa ja tilankäytön tehokkuudessa sekä LVISA-ratkaisuissa.

Liity postituslistalle
Tietosuojakäytäntö